Talousjohtaja on toimitusjohtajan aisapari. Kun talousjohtajan tuoli ammottaa tyhjyyttään, toimitusjohtajan työ on merkittävästi haasteellisempaa. Eikä haaste koske ainoastaan toimitusjohtajaa. Koko yrityksen kannalta on elintärkeää, että talousasiat ovat kokeneen ammattilaisen hoidossa koko ajan, ilman keskeytyksiä.

Monia Nordic Interimin toimeksiantoja leimaa tällainen akuutti tarve. On nopeasti löydettävä ammattilainen hoitamaan yrityksen kriittisiä toimintoja, siihen asti kunnes perinteisen rekrytointiprosessin kautta löydetään vakituiseen työsuhteeseen palkattava ammattilaine

Ehdotuksia vuokrajohtajakandidaateista viikon sisällä

”Meidänkin tarve oli akuutti” kertoo Unisport Oy:n toimitusjohtaja Petteri Laaksomo.

”Talousjohtaja on yrityksen avainresurssi ja olimme joutuneet tilanteeseen, jossa henkilö ei ollutkaan käytettävissä. Eräällä hallituksemme jäsenellä oli hyviä kokemuksia vuokrajohtajakonseptin hyödyntämisestä. Kun mietimme haasteemme erilaisia ratkaisumalleja, johtajan vuokrauskonsepti oli mielestämme kiinnostava ja halusimme kokeilla tätä modernia, erilaista rekrytointitapaa. Varsinkin kuin konsepti muissa Pohjoismaissa on erittäinkin suosittu tapa väliaikaisesti täyttää avoin tehtävä.”

Unisport on Pohjoismaiden johtava urheilutiloja ja pinnoitteita valmistava yritys. Liikevaihto lähentelee 140 miljoonaa euroa ja työntekijöitä on yli 400 seitsemässä eri maassa.

”Etsimme jatkuvasti uusia toimintatapoja olipa sitten kyse rekrytoinneista tai tuotteidemme valmistuksesta tai materiaaleista. Tarttumalla uusiin ajatuksiin ja pistämällä töpinäksi, asioita tapahtuu. Niin kävi myös nyt. Otettuani yhteyttä Kari Peuhkuriin Nordic Interimissä, meillä oli viikossa tarjolla joukko talousammattilaisia, joista valitsemme meidän tilanteeseen neljä parasta kandidaattia haastateltaviksi.”

Huippuosaaminen on oletusarvo, asenne ratkaisee valinnan

Unisport on viime aikoina käynyt läpi kiihkeän kasvuprosessin. Seitsemän yritysostoa kahden ja puolen vuoden aikana on kasvattanut konsernia rivakasti ja muun muassa eri talousjärjestelmien integraatiot vaativat rautaisen ammattilaisen johtamaan prosessia.

”Kun valitsemme tarpeisiimme ammattilaista, substanssiosaaminen on tietenkin äärimmäisen tärkeää. Oletusarvo on, että rekrytoitava vuokrajohtaja ottaa talousasiat napakasti haltuunsa ja johtaa tehokkaasti talousfunktiota, eli on rautainen ammattilainen. Tämä oli ehdoton edellytys, koska yritys oli vahvassa muutos- ja kasvuvaiheessa.”

Mutta yhtä tärkeää, ellei tärkeämpää, on valitun interim-johtajan oikea asenne, kertoo Laaksomo.

”Autoritäärinen, käskyttämistyyppinen johtaminen on aikansa elänyt. Tiimityöskentelytaidot ja suhteiden luominen henkilöstön eri edustajiin on niitä kykyjä, joiden avulla yrityksen työntekijät motivoidaan tekemään parhaansa.”

Johtaja on valmentaja, joka auttaa henkilöstöä tekemään parhaansa

Tehtävän määrittelyvaiheessa Unisport ja Nordic Interim kävivät yhdessä tarkasti läpi minkälaista tieto-osaamista ja asennetta Unisport toivoi tulevalta vuokrajohtajalta. Haastattelujen jälkeen ja Unisportin tehtyään valintansa, vuokrajohtaja aloitti työssään seuraavana maanantaina.

”Kärjistetysti voisi sanoa, että johtajaa ei tarvita. Tarvitaan valmentaja, joka auttaa joukkuetta  tekemään parhaansa. Ja ikään kuin huomaamatta tiimin jäsenet tekevät asioita, joihin he eivät aikaisemmin tienneet pystyvänsä. Aivan kuten Suomen jääkiekkojoukkue tämän vuoden maailmanmestaruuskisoissa. Pelaajat olivat hioutuneet joukkueeksi, joka ei kaivannut suuria tähtiä. Kun kaikki tekivät oman osuutensa niin hyvin kuin pystyivät ja tiimityö oli hiottu saumattomaksi, joukkue ylsi uskomattomiin tuloksiin. Ja voitti lopuksi maailmanmestaruuden.”

Laaja kandidaattipankki, tarkasti määritellyt tehtävä- ja asennetavoitteet sekä valitun ammattilaisen onnistunut työrupeama, johtivat siihen, että Unisport konsernin norjalainen tytäryhtiökin palkkasi Nordic Interimin kansainvälisen verkoston avulla vuokrajohtajan hoitamaan määräaikaista maajohtajan tehtävää.

Myös Norjan maajohtajan tehtäviin kuului innoittaa henkilöstö entistä parempiin saavutuksiin ja auttaa heitä luottamaan omaan osaamiseensa. Tämän tehtävän rinnalla tavoitteena oli luoda tehokkaammat rakenteet yhtiön toimintaan. 

”Tehtävä oli selkeä ja kuuden kuukauden mittainen interim-jakso riitti sen toteuttamiseen, koska pystyin fokusoimaan tavoitteeseen. Kun uusi pysyvään työsuhteeseen palkattu norjalainen maajohtaja aloitti yrityksessä, autoin yhdessä Petteri Laaksomon kanssa häntä vielä kolmen viikon ajan ottamaan ohjat käsiinsä. Näin henkilövaihdos saatiin toteutettua sujuvasti”, Norjan interim-johtaja Asbjörn Eskild kertoo pestistään.

”Henkilöstö ja asiakkaat ovat yrityksen tärkeimmät resurssit. Ei ole toista ilman toista. Siksi määräaikainen huippuosaaja oli meille hyvä ratkaisu, kun haluttiin varmistaa sujuvuus liiketoiminnan taitekohdassa.”