Kun Mölnlycke Health Caren Mikkelin tehtaalle nopeasti tarvittiin vt. toimitusjohtaja, yhtiön globaali HR-päällikkö Malin Tonell tiimeineen ei epäröinyt aloittaa –hakuprosessia Nordic Interimin kanssa. Prosessin päätteeksi Hannu Aejmelaeus valittiin luotsaamaan yhtä maailman johtavista leikkaussali- ja haavanhoitotuotteita valmistavaa tehdasta, joka tuottaa 85 % koko Mölnlycken haavanhoitotuotteista.
Miksi interim-johtaja oli sopiva ratkaisu?
Malin Tonell (MT): Alusta lähtien oli selvää, että tarvitsimme uuden toimitusjohtajan pysyvään työsuhteeseen. Uuden johtajan rekrytointiprosessi vie aina aikaa, ja koimme että tehdas ei voi olla ilman kipparia, joten interim-ratkaisu oli luonnollinen valinta. Olimme ennen hyvällä menestyksellä käyttäneet interim-ratkaisuja ja tiesin, että interim-johtaja on tottunut välittömästi ottamaan ohjat käsiinsä ja alkaa toimimaan.
Hannu Aejmelaeus (HA): Minulla on ollut pitkä ura teollisuudessa eri toimialoilta sekä kotimaisissa että ulkomaisissa yhtiöissä. Kokemus erilaisista tilanteista ja haasteista on suorastaan edellytys vuokrajohtajapesteissä ja otin innolla vastaan mahdollisuuden hyödyntää kokemustani Mikkelin tehtaalla.
Miten hakuprosessi onnistui?
MT: Otin tuttavan suosituksesta yhteyttä Nordic Interimiin ja Kari Peuhkuri toteutti rekrytointiprosessin, joka oli yhtä perusteellinen kuin jos olisimme hakeneet toimitusjohtajaa pysyvään työsuhteeseen. Prosessi oli nopea, kandidaatit edustivat toivomustemme mukaan henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan erilaisia tyyppejä ja kaiken kaikkiaan prosessi ylitti odotukseni.
HA: Olen tutustunut muihinkin interim-palveluja tarjoaviin yrityksiin. Interim-toimintaan pelkästään keskittyvän Nordic Interimin osaaminen oli mielestäni parasta ja ilmoittauduin heidän ”talliinsa”. Arvioni osoittautui oikeaksi, koska sopivan interim-tehtävän avautuessa valintaprosessi oli asiantunteva ja sujuva: kesäkuussa käytiin ensimmäiset keskustelut ja elokuussa allekirjoitettiin sopimus.
Mikä oli tärkein tehtävä?
MT: Halusimme nimenomaan valmentavaa johtamistyyliä noudattavan johtajan, joka tukisi ja auttaisi johtoryhmää ja henkilökuntaa parempiin suorituksiin. Luonnollisesti tämän lisäksi interim-johtajan oli tarkoitus varmistaa tehtaan päivittäinen toiminta ja toteuttaa erilaisia toiminnalle kriittisiä suunnitelmia.
HA: Tärkeintä oli saada johtoryhmä toimimaan yhdessä kitkattomammin ja parantamaan yhteistyötä koko tehtaalla. Vastuu tehtaan toimintavarmuudesta, tehokkuudesta ja laadusta oli itsestään selvä tehtävä.
Miten tehtävä onnistui?
MT: Olimme alussa huolissamme, että interim-johtaja ei 6 kuukauden sopimuskauden aikana ehtisi saada aikaan työyhteisömuutosta. Mutta nyt olemme todella, todella tyytyväisiä Hannun toimintaan. Hannu onnistui nopeasti saamaan sekä henkilökunnan että johtoryhmän luottamuksen ja johtoryhmätyöskentely on noussut aivan uudelle tasolle. Tehtaan tuloskin on parantunut, vaikka se ei ollut ensisijainen tehtävä.
HA: Joukossa on voimaa ja minä olen pyrkinyt aikaansaamaan työyhteisömuutoksen, joka arvostaa yksilöä mutta myös yhdessä tekemistä. Yhdessä voitetaan tai jos hävitään, niin myös hävitään yhdessä. Avoimuus, läpinäkyvyys ja ihmisten sparraus ja motivointi olivat tärkeimmät johtotähteni. Ja sen tuloksena myös tehtaan toimintaa mittaavat tunnusluvut ovat kaikki kehittyneet oikeaan suuntaan.
Mitä opitte?
MT: Interim-rekrytointi kannattaa tehdä aivan yhtä huolellisesti kuin jos olisi kyseessä tavallinen työsuhde. Pidensimme Hannun työsuhdetta niin, että hän toimii kuukauden samanaikaisesti uuden toimitusjohtajan kanssa varmistamassa hyvän aloituksen.
HA: Ulkopuolelta tuleva interim – johtaja on hyvä vaihtoehto, kun halutaan avata jumittuneet tilanteet. Hänellä on kova motivaatio ratkaista haasteet annetussa ajassa mahdollisimman hyvin, koska muuten interim-tehtävät loppuvat lyhyeen.