Suurin osa meistä ei koskaan edes ole kuullut suomalaisesta vientiyrityksestä nimeltä Efla. Ei vaikka yrityksen tuotteet ovat elintärkeitä sadoilla lentokentillä ja miljoonille lentomatkustajille ympäri maailmaa. Yksikään lentokone ei lentäisi, jos ei näitä tuotteita olisi olemassa. Efla nimittäin valmistaa muuntajia ja liittimiä lentokenttien kiitoratojen valaistukseen. Yrityksen tuotteita käytetään lähes jokaisessa Euroopan maassa ja syksyllä 2016 porvoolainen Efla rupesi suunnittelemaan Kiinan markkinoiden valloitusta.

Yhteisyritysneuvotteluihin tarvittiin kokopäiväinen ammattilainen, mutta vain rajatun ajan

”Kiinalaiset arvostavat omassa maassaan valmistettuja tuotteita enemmän kuin muualla tuotettuja, mikä tekee länsimaisten tuotteiden myynnin hankalammaksi ja markkinoiden valloituksen hitaaksi”, kertoo Eflan emoyhtiön EM Groupin hallituksen puheenjohtaja Martti Timgren. ”Koimme, että paras tapa saavuttaa tavoitteet oli perustaa tehdas Kinaan.”

Efla tunsi jo entuudestaan kiinalaisen kumppanin, jonka kanssa haluttiin aloittaa joint venture –neuvottelut. Samalla ymmärrettiin, että omat olevassa olevat henkilöresurssit eivät riitä neuvottelujen läpiviemiseen.

”Jos sisäisesti olisimme antaneet jollekin henkilölle tehtäväksi oman toimen ohella valmistella neuvotteluihin tarvittavia dokumentteja sekä osallistua neuvotteluihin, niin sekä omat että yhteisyritykseen liittyvät työtehtävät olisivat luultavasti tulleet hoidettua huonosti. Tällaiseen selkeästi rajattuun tehtävään vuokrajohtaja oli mielestämme hyvä vaihtoehto.”

”Sopiva vuokrajohtaja ja nopea rekrytointiprosessi oli meidän tavoitteiden mukainen paketti”

Asialla oli kiire. Martti Timgrenin otti yhteyttä Nordic Interimiin ja kuvaili millaista henkilöä haetaan.

Tavoitteena oli löytää taloushallinnon ammattilainen, joka oli asunut Kiinassa ja tunsi kiinalaisen kulttuurin. Tämän lisäksi hyvä neuvottelutaito ja itsenäinen työskentelytapa olivat ominaisuuksia, joista ei oltu valmiita tinkimään.

”Kiinan liikemaailma on ihan erilainen. On tunnettava yritystoimintaan vaikuttavat eri tahot ja mitkä kaikki asiat on otettava huomioon. Myös kiinalaisten tapa neuvotella ja tehdä businesta eroaa meidän tavasta työskennellä. Heillä on enemmän tekemisen kulttuuri kuin meillä ja he arvostavat nopeita aikatauluja ja päätöksiä, ” Timgren jatkaa.

Nordic Interim noudatti kiinalaisten työtapaa – asiat hoidettiin ripeästi ja keskityttiin olennaiseen – ja muutaman päivän päästä Eflalla oli jo lista neljästä kandidaatista, joista yritysjohto päätti tavata kolme.

”Vaikka henkilölle asettamamme vaatimukset olivat mielestämme kovat, meille löydettiin monta hyvää kandidaattia. Yksi kandidaatti lensi jopa ulkomailta meitä tapaamaan.”

Siitä päivästä kuin Timgren oli ensimmäistä kertaa yhteydessä Nordic Interimiin, siihen kuin valittu vuokrajohtaja oli mukana ensimmäisessä neuvottelussa Kiinassa, kului 10 päivää.

”Kandidaattien hakeminen, haastattelut, valinta, sopimusneuvottelut – kaikki hoidettiin 10 päivässä. Emme olleet odottaneet näin nopeaa prosessia, ja olimme todella tyytyväisiä. Valitsemamme vuokrajohtaja Veikko Ikäläinen olisi vieläkin nopeammin voinut osallistua neuvotteluihin, mutta viisumin saaminen hidasti prosessia”, Timgren toteaa ironisesti.

Kun tarkasti määriteltyyn projektiin tarvitaan sekä osaamista että lisäkäsiä, vuokrajohtaja on varteenotettava vaihtoehto

Tehtävään valittu Veikko Ikäläinen oli työskennellyt yli 20 vuotta vaativissa talousjohdon tehtävissä niin kotimaisissa kuin kansainvälisissäkin organisaatioissa. Hänen kokemuksensa Aasian ja etenkin Kiinan markkinoista ja kulttuurista yli kymmenen vuoden ajalta osui täydellisesti Eflan tilanteeseen ja tarpeeseen.

Nyt keväällä 2017 hän on toiminut neuvottelutiimin jäsenenä 7 kuukautta ja yhteisyritysneuvotteluja käydään loppusuoralla. Kun neuvottelut ovat maalissa ja yhteisyritys pystyssä, Veikon hoitamat taloushallinnon tehtävät siirtyvät Eflan tavalliseen taloushallinnon piiriin.

Kun on tarkkaan määritelty uusi projekti, joka vaatii sekä osaamista että aikaa, kannattaa miettiä pystyvätkö omat työntekijät omien töidensä ohella vielä hoitamaan muita tehtäviä tehokkaasti? Vai kärsivätkö sekä uusi projekti että oma työ? Ja jos kärsivät, niin mitä se tarkoittaa liiketoiminnan tuloksen näkökulmasta? Meille vuokrajohtajan käyttäminen on ollut erittäin hyvä ratkaisu, jota voin lämpimästi suositella tämän tyyppisiin hankkeisiin”, Timgren lopettaa.