Mårten Holmqvist toimii interim-toimitusjohtajana Tobiasregistretissä. Tobiasregistret ylläpitää veren kantasolujen luovuttajien rekisteriä. Juttelimme Mårtenin kanssa hänen työstään sekä hänen näkemyksistään johtajuudesta.

Mårtenilla on yli 22 vuoden kokemus esimiestehtävistä ja johtamisesta. Tärkeä osa hänen työstään on aina ollut liiketoiminnan kehittäminen. Kehittäminen on pääasiallisesti tarkoittanut myynnin ja rahoituksen muutosjohtamista monimutkaisissa palvelumyynnin prosesseissa.

”Olen vaihtanut toimialaa useasti ja johtaminen on lähes samanlaista kaikilla toimialoilla.”

Tobiasregistretin väliaikaisen toimitusjohtajan rooli on hänen ensimmäinen interim-toimeksiantonsa. Yritys on käynyt läpi muutosprosessin ja Mårtenin tehtävä on luoda organisaatioon vakautta ja uusi tulevaisuuden visio.

”Aloitin haastattelemalla henkilöstöä ja tutustumalla tiimiin, jonka jälkeen kehitimme yhdessä liiketoimintasuunnitelman. Kun asetimme liiketoimintatavoitteemme, kuuntelimme kaikkia henkilökunnan edustajia”, Mårten kertoo.

Tobiasregistret on ruotsalainen rekisteri mahdollisista veren kantasolujen luovuttajista. Rekisteristä terveydenhuollon edustajat hakevat sopivia luovuttajia erilaisten potilaiden sairauksiin. Organisaatio sijaitsee Ruotsissa, mutta toimii kansainvälisesti yhteistyössä muiden maiden kantasolurekisterien kanssa.

Tänä vuonna Tobiasregistret täyttää 30 vuotta. Syksyn aikana tullaan järjestämään laaja rekrtyointikampanja, jonka tavoitteena on entisestään kasvattaa lahjoittajien määrää rekisterissä. Kokonaistavoite on löytää 30 000 uutta luovuttajaa vuodessa.

Mårtenin tehtäviin kuuluu tällä hetkellä sekä kaupallisten organisaatioiden että julkisen sairaanhoidon kanssa tehtyjen sopimusten kartoitus elinsiirtojen turvaamiseksi yliopistosairaaloissa. Raportointi, sisäinen valvonta, riskienhallinta ja apurahojen lobbaus ovat myös tärkeitä osia hänen työtään.

”Toiminta on kehittynyt hyvin ja tavoitteemme on tulla omavaraisiksi parin vuoden sisällä. Ensimmäistä kertaa olemme plussalla!”

Miten valmistauduit inteirm-tehtävään?

”Haastattelin sekä hallituksen puheenjohtajaa että toimitusjohtajaa saadakseni selvän käsityksen nykytilanteesta. Tutustuin myös julkisesti saatavilla oleviin tietoihin. Toimeksiannon alkaessa on tärkeää näyttää tiimille, että on paneutunut tilanteeseen.”.

Miksi rupesit interim-johtajaksi?

Olen jo kauan ollut kiinnostunut interim-johtajan tavasta tehdä töitä. Minulla ei ole monta vuotta työelämää jäljellä enkä halua sitoutua pitkäksi aikaa. Haluan tehdä hauskoja asioita ja samalla hyödyntää kokemustani. Samanlaista kokemusta tarvitaan, toimitpa sitten väliaikaisessa tai vakinaisessa tehtävässä.

Kaikki johtajuus alkaa ymmärtämällä tehtävän tavoite. Sinun on tehtävä nopea nykytilanneanalyysi ja ymmärrettävä miltä tilanne näyttää niin sisältä kuin ulkopäin katsottuna. Työntekijät sitoutetaan suunnitelmiin tarjoamalla heille mahdollisuutta olla mukana vaikuttamassa. Tavoitteet aikataulutetaan, jolloin matka suunnitelmien toteutumiseen konkretisoituvat.”

Miten säilytät hyvän tasapainon työn ja muun elämän välillä?

”En ole viime aikoina ollut kovin hyvä tässä, mutta yleensä liikun paljon, olen juossut 14 maratonia!

Monet muut elämän alueet antavat myös energiaa. Olen yrittäjä ja olen johtanut erilaisia yrityksiä muiden roolieni ohessa. Olen myös psykologipalveluja tarjoavan Moment Hälsa & Psykologi -yrityksen hallituksen puheenjohtaja ja vietän paljon aikaa Itä-Götanmaan metsässämme.

On löydettävä tapoja, joiden avulla voi tyhjentää itsensä negatiivisista ajatuksista ja täyttää itsensä uudella energialla.”

Mitkä ovat johtajuutesi kolme tärkeintä asiaa?

1. Sisäinen viestintä
Ytimessä on työntekijöihin tutustuminen ja heidän luottamuksen saaminen. Kaikkien osallistuminen viikoittaisiin tapaamisiin tehostaa tätä tavoitetta ja luo paljon sisäistä energiaa.

2. Itsevarmana johtajana esiintyminen

Samalla on kuitenkin oltava rehellinen, avoin ja selkeäsanainen.

3. Osoitan lämpöä ja empaattisuutta

Tietoja Tobiasregistretistä

Ruotsalainen Tobiasregistret ylläpitää veren kantasolujen luovuttajien rekisteriä. Rekisteristä terveydenhuolto löytää luovuttajat, jotka pelastavat potilaiden hengen. Organisaatio sijaitsee Ruotsissa, mutta toimii kansainvälisesti yhteistyössä muiden maiden kantasolurekisterien kanssa. Vuoden 1992 alusta lähtien yli
1 200 vakavasti sairasta potilasta on saanut uusia kantasoluja. Nykyään Tobiasregistretin rekisterissä on yli 200 000 ihmistä. Tänä vuonna (2022) Tobiasregistret täyttää 30 vuotta.


Näin ilmoittaudut luovuttajaksi

Rekisteröidy osoitteessa: www.tobiasregistret.se/in-english/, jonka jälkeen sinulle lähetetään vanupuikkopakkaus näytteen ottamista varten. Kun olet palauttanut näytteen, se tutkitaan amerikkalaisessa laboratoriossa ja jäsenyytesi rekisteröidään. Rekisteriin voi liittyä, mikäli olet täysin terve 18-35 vuotias. Liittyminen on ilmaista.


Ruotsalainen Tobiasregistret ylläpitää veren kantasolujen luovuttajien rekisteriä. Rekisteristä terveydenhuolto löytää luovuttajat, jotka pelastavat potilaiden hengen. Organisaatio sijaitsee Ruotsissa, mutta toimii kansainvälisesti yhteistyössä muiden maiden kantasolurekisterien kanssa. Vuoden 1992 alusta lähtien yli 1 200 vakavasti sairasta potilasta on saanut uusia kantasoluja. Nykyään Tobiasregistin rekisterissä on yli 200 000 ihmistä. Tänä vuonna (2002) Tobiasregistret täyttää 30 vuotta.

Näin voit ilmoittautua luovuttajaksi.

Rekisteröidy osoitteessa: www.tobiasregistret.se/in-english/, jonka jälkeen sinulle lähetetään vanupuikkopakkaus näytteen ottamista varten. Kun olet palauttanut näytteen, se tutkitaan amerikkalaisessa laboratoriossa, jonka jälkeen sinun jäsenyytesi on rekisteröity. Rekisteriin voi liittyä, mikäli olet täysin terve 18-35 vuotias. Liittyminen on ilmaista.