Peder Lindencrona and
Peder Lindencrona and

Tapasimme Peder Lindencronan keskustellaksemme tekoälystä ja hänen kokemuksistaan yritysten kehittämisestä hyödyntäen tekoälyä. Hän isännöi yhdessä Anders Rennermalmin kanssa podcastia ”Så funkar AI”, jossa he tarkastelevat tekoälyn mahdollisuuksia ja riskejä.

Miten kiinnostuksesi tekoälyyn alkoi?

”Opiskelin insinööriksi KTH Royal Institute of Technology:ssä, jossa tapasin Andersin heti ensimmäisenä päivänä. Ystävystyimme nopeasti ja perustimme opiskeluaikana yrityksen, jossa rakensimme ja myimme tietokoneita opiskelutovereillemme. KTH jälkeen Anders ja minä perustimme Tankebolagetin, ja siitä lähtien olemme keskittyneet startupeihin ja kasvuyrityksiin, rakentamalla organisaatioita 3 työntekijästä 300 työntekijään ja aina teknologiavetoisilla ohjelmistoratkaisuilla. Perustimme Get Compliant -sovelluksen ravintola- ja vähittäiskauppasektorille, joka auttaa henkilökuntaa hallitsemaan kaikki tehtävät ja dokumentaation yhdessä sovelluksessa. Espanjalainen Mapal, joka on erikoistunut työvuorosuunnitteluun, otti meihin yhteyttä ja halusi luoda kattavan alustan juuri Euroopan markkinoille. Get Compliantin yritysoston jälkeen olen ollut nyt Mapalilla Pohjoismaiden vetäjänä ja tuotteidemme tuotepäällikkönä. Ruotsissa asiakkaitamme ovat muun muassa Coop, Sibylla, Espresso House ja Brödernas.”

Miten käytätte tekoälyä Mapalilla?

”Käytämme tekoälyä opastamaan työntekijöitä tuotteidemme käytössä ja luomaan ohjeita eri tilanteisiin. Esimerkiksi tekoäly voi neuvoa asiakaspalautteen käsittelyssä tai hampurilaisen valmistelussa. Hyödynnämme kielimallia, joka on koulutettu sekä omalla että asiakkaidemme tiedoilla.”

Miksi aloititte ”Så funkar AI” -podcastin?

”Kun ChatGPT julkaistiin, tajusimme, että tiesimme aiheesta hyvin vähän, joten aloitimme podcastin eräänlaisena oppimismatkana. Emme ole asiantuntijoita, vaan hyödynnämme vieraitamme opettamaan meitä ja kuulijoitamme ymmärtämään ja hyödyntämään tekoälyä. Yli 30 vuoden IT-kokemuksella olemme kiinnostuneita teknologiasta, mutta myös tekijänoikeuksista, eettisyydestä ja kestävyydestä. Olemme haastatelleet muun muassa juristia tekijänoikeuksista ja kestävän kehityksen asiantuntijaa tekoälyn energiankulutuksesta. Olemme julkaisseet vuoden alusta lähtien 15 jaksoa ja toisen kauden aikana aiomme haastatella käyttäjiä ja ‘ajatusjohtajia’ siitä, miten he toteuttavat tekoälyä ja kouluttavat sitä omalla datallaan. Uskomme, että tekoäly tarjoaa valtavia mahdollisuuksia yrityksille, mutta moni ei uskalla lähteä mukaan tiedonpuutteen vuoksi. Tänä syksynä aloitimme luennoimisen levittääksemme tietoisuutta tekoälyn mahdollisuuksista ja haasteista. On erittäin palkitsevaa tavata ihmisiä ja kuulla heidän näkemyksiään, joka tarjoaa meille arvokasta palautetta.”

Mikä on suurin haaste yrityksille, jotka ottavat käyttöön tekoälyä?

”Moni yritys epäröi tekoälyn omaksumista, koska ymmärrys siitä puuttuu. Ei tiedetä, mihin ongelmiin tekoäly soveltuu tai miten sitä voi käyttää vastuullisesti. On hyväksyttävää olla investoimatta tekoälyyn, jos yrityksellä on selkeä strategia ja perustelut päätökselle. Pitkällä aikavälillä yritykset, jotka eivät omaksu tekoälyä, voivat kuitenkin jäädä kilpailijoistaan jälkeen.”

Mitä tekoäly merkitsee yksilöille?

”Tekoälyllä on merkittävä vaikutus jokapäiväiseen elämäämme, vaikka emme sitä aina huomaa. Esimerkiksi tekoäly voi auttaa lääkäreitä tulkitsemaan röntgenkuvia. Toisaalta syväväärennösten kaltaisten teknologioiden myötä on entistä vaikeampi erottaa, mikä on totta. Meidän täytyy suhtautua lähteisiin kriittisesti ja valita, mihin luotamme.”

Mitkä ovat tekoälyn riskit?

”Yksi esimerkki on tilanne, jossa tekoäly yhdistetään päätöksentekoon ilman ihmisen valvontaa. Tekoälyyn kytketty asejärjestelmä tekee päätöksiä nopeammin ilman ihmistä, mutta ei todennäköisesti osaa arvioida kaikkia riskejä, kuten ihminen. Henkilötietojen käsittely on myös herkkä alue, minkä vuoksi eettiset ohjeistukset, kuten EU:n tekoälylaki, ovat tärkeitä ohjaamaan sitä, mitä tekoälykehityksessä Euroopassa sallitaan. Useimmissa malleissa on eettinen kehys, joka ohjaa niiden toimintaa, mutta on maita ja toimijoita, jotka eivät noudata näitä sääntöjä, mikä on huolestuttavaa.”

Lähteet:


#ArtificialIntelligence #AI