Jos tämä olisi ollut avoin työpaikka niin luultavasti en olisi harkinnut hakevani, eikä toimeksiantajakaan luultavasti olisi etsinyt minun profiililla olevaa ihmistä. Kuitenkin interim-toimeksiannon jälkeen asiakas totesi saaneensa enemmän kuin uskalsi toivoa”, toteaa vuokrajohtajana toiminut Sanna Reunanen.

”Yhdessä organisaation kanssa saimme aikaiseksi paljon enemmän kuin alussa uskalsimme toivoakaan”

Sanna Reunanen on muutosjohtamisen ja liiketoiminnan kokenut ammattilainen, jonka historiaan kuuluu liiketoimintajohtajan tehtäviä suurissa organisaatioissa kuten Viaplay, MTV3 ja TV4 SE. Muutoksen aikaansaaminen ja tulevaisuuden liiketoiminnan rakentaminen, on aina kiehtonut Sannaa ja työtehtävät ovat pääasiallisesti liittynyt median digitalisaatioon ja transformaatioon.

”Mutta sitten tulin taitekohtaan, jossa päätin, että olin ainakin hetkeksi nähnyt riittävästi ”korporaatio-maailmaa” ja halusin jotakin muuta. Interim-johtajuus ja projektiluontoinen työskentely sopi tällaiselle muutoksesta innostuvalle henkilölle/muutosagentille, ja pian huomasinkin työskenteleväni GT Musiikkiluvat Oy:llä (GTM) interim-toimitusjohtajana.

GTM on noin 20 hengen yritys, jossa toimeksiantoni oli toimia väliaikaisena toimitusjohtajana rekrytointiprosessin aikana. Vaikka toimeksianto ei varsinaisesti keskittynyt organisaation kulttuurimuutoksiin tai liiketoiminnan kehityshankkeisiin, niitä koskevat asiat edistyivät myös ripeästi toimeksiannon aikana. Lopputuloksena uuden toimitusjohtajan oli helppo hypätä hommiin, kun organisaatiota oli jo valmisteltu uuteen suuntaan ja esimerkiksi strategian kirkastamisen pohjatyö oli jo tehty. 

Toimeksiannon aikana myös yhteistyötä omistajien ja eri sidosryhmien kanssa tiivistettiin. Toimeksiannossa sekä minä että organisaatio pystyimme monella eri saralla tehokkaasti ja sujuvasti hyödyntämään osaamistani ja oppejani. Loppujen lopuksi saimme yhdessä organisaation kanssa aikaiseksi paljon enemmän kuin alussa uskalsimme toivoakaan.”

5 syytä, miksi nautin vuokrajohtajana toimimisesta ja miksi se on myös yritykselle tehokas vaihtoehto

”GTM:n omistajat Gramex ja Teosto sekä henkilöstö olivat aikaansaamaani tuloksiin tyytyväisiä, ja niin olin minäkin.
Toimeksiannon aikana itselleni myös kirkastui mitä vuokrajohtajuus voi parhaimmillaan tarjota sekä johtajille itselleen, mutta erityisesti erilaisille organisaatioille.
Kiteytin itselleni parhaimmat oivallukset ja hyödyt seuraavasti:

Kiteytin itselleni parhaimmat oivallukset ja hyödyt seuraavasti.

  • Vuokrajohtaja voi olla yrityksen todellinen supervoima, joka turbomoottorin lailla pystyy viemään liiketoimintaa eteenpäin ja kasvattamaan sitä nopeasti. Usein vuokrajohtajat ovat kovalla draivilla ja motivaatiolla varustettuja henkilöitä, jotka saavat aikaan asioita ensimmäisestä päivästä lähtien.  
  • Ulkopuolinen näkemys, mutta yrityksen sisällä toimiminen oli erinomainen yhdistelmä. Vuokrajohtaja tuo mukanaan näkemystä talon ja toivottavasti myös alan ulkopuolelta, työskennellen kuitenkin organisaation sisältä ja tarpeista lähtien.
  • Fokus, fokus, fokus – Ehkä tämä on se oppi, jota voidaan hyödyntää monessa muussakin organisaation tilanteessa. Kun tilanteeseen tulee väliaikaisesti ja selkeällä toimeksiannolla, pysyy fokus tehokkaassa tekemisessä ja tulosten aikaansaamisessa. Käytännössä kaiken turhan tai ei-välttämättömän metatyön tekemisen voi jättää pois.
  • Vaihtelua ja muutosta arvostavalle, interim-toimeksiannot ovat kuin ikuinen honeymoon. Partneriin = yritykseen tai toimeksiantoon suhtautuu suurella intohimolla ja tekemisen draivilla. Normaalia tasaantumista tai väsymistä ei ehdi tapahtua.
  • Monipuolinen kokemus eri toimialoilta vahvistaa interim-johtajan osaamista ja ymmärrystä. Samalla toimeksiantajien kiinnostus minua kohtaan kasvaa. Interim-johtajana saa myös itse mennä oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja pääsee näkemään aloja ja toimijoita, joihin ei välttämättä muuten ajautuisi.

Projektit ja osa-aikaisuus ovat tulevaisuutta. Paljon on yrityksiä, joiden haasteiden ratkaisuun ei tarvita kokopäiväistä työntekijää. Varsinkin pienimmille yrityksille väliaikainen tai jopa osa-aikainen ammattilainen saattaa usein riittää ja he ovat kullan arvoisia muutamankin päivän viikottaisella panostuksella.

Uskon vahvasti, että tulevaisuudessa osaamista hankitaan ja hyödynnetään eri tavalla kuin nykypäivänä. Haastaisin yrityksiä näkemään vuokrajohtajat nimenomaan kasvun mahdollistajina ja että he uskaltaisivat hankkia interim-palveluja enemmän. Koska todellakin on mahdollista saada enemmän kuin tilasikaan!

Olin erittäin iloinen tekemästäni interim-toimeksiannosta ja kannatti ehdottomasti uskaltaa lähteä mukaan! Osaamiseni laajentamista uusien toimialojen ja toimijoiden parissa tulen tavoittelemaan myös tulevaisuudessa!”