Useilla toimialoilla kasvava epävakaisuus, epävarmuus, epäselvyys ja liiketoiminnan monimutkaisuus ovat muuttamassa markkinoita ja kilpailun luonnetta. Sekä asiantuntijat että yritysjohtajat väittävät yritysten toimivan ”VUCA-maailmassa”, jossa yllä mainitut tekijät haastavat liiketoiminnan perinteisiä malleja. VUCA-malli on lyhenne sanoista: Volatility, Uncertainty, Complexity ja Ambiguity.
Usein tämän väitteen jälkeen todetaan, että suunnitelmallinen liiketoiminta on mahdotonta VUCA – maailmassa. Toiset vuorostaan kokevat, että yksi yleinen toimintatapa, kuten luovuus tai innovatiivisuus, voi ratkaista VUCA:n tuomat haasteet. Eri VUCA-olosuhteisiin on kuitenkin parempi etsiä oma käsittelytapansa.
Erilaisissa VUCA-olosuhteissa interim-johtaja voi tarjota uutta osaamista ja lisäresuresseja
Mikäli yrityksen toiminta tai toimintaympäristö on epävakaa (Volatility) toimintaympäristön muutos on arvaamatonta ja laajaa. Suurin haaste on selvittää tilanteen mahdollisuudet ja uhat. Kun tilanne ymmärretään, paras tapa ottaa tilanne hallintaan on kasvattaa oman yrityksen ketteryyttä. Se voidaan tehdä esimerkiksi lisäämällä toiminnan liikkumavaraa/joustoa kohdentamalla resursseja uudella tavalla.
Yrityksen tilanne on epävarma, (Uncertainty) kun käytössä ei ole tarpeeksi informaatiota arvioimaan, tuleeko yrityksen tilanne muuttumaan merkittävästi vai ei. Kun yritys ei pysty ennakoimaan tulevia tapahtumia eikä se voi käyttää aiempia kokemuksia päätösten perustana, se ei myöskään pysty arvioimaan vaatiko tilanne toimenpiteitä. Tässä tilanteessa paras toimintatapa on tehostaa tiedonkeruuta ja hankkia mahdollisimman paljon tietoa uusista ja vanhoista lähteistä, jotta voidaan ymmärtää, miten tilanne tulee kehittymään.
Yrityksen tilanne voidaan määritellä monimutkaiseksi (Complexity), kun erilaiset muuttujat, kuten esim. kasvu, markkinoiden muutos, lainsäädäntö, jne. muodostavat vaikeasti hahmoteltavan vyyhdin. Asioiden vaikutuksia liiketoimintaan on vaikea ymmärtää ja päätösten teko on siksi haasteellisesta. Muuttamalla organisaation rakenteita ja toimintaa paremmin vastaamaan ulkoista kompleksista toimintaympäristöä, yritys voi monimutkaisessakin ympäristössä toimia tehokkaasti.
Jos yrityksen toimintaympäristö on epäselvä (Ambiguity), markkinoilla nähtävien tilanteiden syy-seuraussuhteet eivät ole helposti ymmärrettävissä eikä yritys pysty arvioimaan mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan. Ennakkotapauksia samanlaisista tilanteista ei ole, eikä niistä voida oppia. Avain tällaisen tilanteen ulospääsyyn on erilaisten hypoteesien kokeileminen. Kokeilemalla strategioita ja analysoimalla tuloksia, voidaan arvioida minkälaiset toimenpiteet mitä suurimmalla todennäköisyydellä tulevat toimimaan markkinalla.
Organisaation suorituskykyä uhkaavien lukemattomien tekijöiden tunnistaminen ja niihin puuttuminen ei muutu yhtään helpommaksi. Yksi vaihtoehto VUCA-tilanteiden käsittelyyn ja yrityksen joustavuutta kasvattamaan on interim-johtajan hyödyntäminen. Interim-johtaja voi tarvittaessa tarjota sekä uutta osaamista että lisäresursseja.
Aiheesta voit lukea lisää:
https://hbr.org/2014/01/what-vuca-really-means-for-you
VUCA-World