Nordic Interimissä partnereina työskentelevä Niklas Björkman, on kokenut liike-elämän moniottelija, joka päivittäin keskustelee yritysten ylimmän johdon kanssa organisaation henkilöstön osaamisesta ja tulevista kehitystarpeista.
Kysyimme Niklakselta mitkä aiheet tällä hetkellä askarruttavat yritysten johtoa. Alla tyypillisimmät resursointiin liittyvät kysymykset:
Yritysten muutostarpeiden tahti kiihtyy koko ajan.
Miten uusi osaaja saataisiin nopeammin tuottamaan tuloksia?
”Ne yritysjohtajat, joiden kanssa minä käyn keskusteluja, tavoittelevat kaikki mahdollisimman nopeaa hakuprosessia. Ja kun ammattilainen on löytynyt, tuloksia pitäisi syntyä pikavauhtia.
Mutta he tietävät myös, että perinteinen rekrytointiprosessi kestää vähintään 3 kuukautta tai enemmän. Kun tämän ajanjakson päälle lisätään koeaika tai ne kuuluisat 100 päivää, jonka aikana henkilö ottaa työtehtävän haltuunsa, kestää ainakin 6 kuukautta ennen kuin yritys voi odottaa tuloksia uudelta työntekijältä.
Tämä on aivan liian hidasta monelle yritykselle ja siksi he etsivät muita resursointiratkaisuja.
Interim-johtaja löytyy kauttamme nopeimmillaan viikossa ja on valmis aloittamaan tehtävässä per heti. Vuokrajohtaja on kokenut, aikaansaava konkari, joka sitoutuu määräaikaiseen toimeksiantoon. Siksi tuloksia myös syntyy aivan eri tahdilla.
”Parissa viikossa interim-johtaja on sisällä organisaatiossa ja toteuttaa sovittuja toimenpiteitä.”
Yritysten kehityshankkeiden kapasiteettitarve vaihtelee.
Miten löydetään huippuammattilainen, kun tehtävän vaatimustaso on korkealla lyhyissäkin projekteissa?
”Täsmäosaajien puute on luonnollisesti aika ajoin rekrytoinnin esteenä.
Usein yritysjohto myös pohtii, uskalletaanko projektiluontoiseen hankkeeseen palkata kokenut, huippuammattilainen. Kehitysprojekteihin palkattu ammattilainen saattaa joutua hoitamaan tehtäviä, jotka vaatimustasoltaan eivät vastaa ammattilaisen osaamista tai toiveita.
Pystyykö yritys näissä tilanteissa sitouttamaan sopivia ammattilaisia? Vai onko riskinä, että he hakeutuvat muualle, koska pettyvät yrityksen tarjoamiin tehtäviin? Pitäisikö yrityksen tyytyä astetta kokemattomampaan henkilöön? Yritysjohtajien tavoitteena on kehittää toimintaa, mutta miten ylipätevät henkilöt sitoutetaan?
Näissä tilanteissa interim-johtaja on täsmäratkaisu. Koska kokeneen interim-johtajan kanssa tehdään määräaikainen sopimus, hänen sitoutumisestaan ei tarvitse olla huolissaan. Vuokrajohtajaa motivoi muutostilanne, sen haltuunotto ja toteuttaminen. Kokemukseensa nojaten hän tekee sovitut asiat toimeksiannon puitteissa. Toimeksiannon aikana yrityksellä on aikaa miettiä minkälainen henkilö olisi tehtävään optimaalinen tulevaisuudessa. Pysyvään työsuhteeseen voidaan palkata esimerkiksi hiukan kokemattomampi henkilö, kun tilanne on saatu rauhoitettua ja siirrytään toiminnan ylläpitovaiheeseen.”
Rekrytointi koetaan aina jossain määrin riskinä.
Miten yritysten kokemaa rekrytointiriskiä voidaan vähentää?
”Rekrytoinneissa halutaan usein kisaan mukaan alan ulkopuolinen henkilö, joka tuo uuttaa ajattelua ja osaamista. Mutta kun prosessi on edennyt ”finaalivaiheeseen” ja viimeiset kaksi kandidaattia ovat enää jäljellä, valitaan usein kuitenkin ”riskittömämpi” henkilö. Lopputuloksena yrityksessä aloittaa yrityksessä lopettaneen henkilön vastine. Korvataan siis Pekka Matilla. Näin pelataan varman päälle, vaikka yrityksen muutosprosessi ja organisaatio kaipaisi uutta ja erilaista osaamista.
Muutoksen vaatima rekrytointi voi tuntua hyvin haasteelliselta mutta puuttuva uskallus voi olla paljon vaarallisempaa. Transformaatio ei toteudu ja yrityksen tulevaisuus on uhattuna.”
Hyödyntämällä vuokrajohtajaa yritys saa käyttöönsä määräaikaista, uutta osaamista ja väärän valinnan riski pienenee. Näin toimimalla voidaan myös toteuttaa korkeamman riskin hankkeita, jotka onnistuessaan vievät liiketoimintaa eteenpäin merkittävästi.